Opening Huisbrouwerij t Nieuwhuys met Jean Blaute en Pierre Celis

Jean Blaute, gekend van Tournée Générale, heeft officieel de poort van Huisbrouwerij ‘t Nieuwhuys geopend. Hij tapte de eerste Huardis, het nieuw Hoegaards witbier, en liet het proeven door meesterbrouwer Pïerre Celis. Pierre zag, proefde en knikte dat het goed was. En wij, reisreporters van dienst, waren het daar mee eens.

Primeur gevonden op zoektocht
Op de zoektocht naar interessante streekbieren verneem je wel eens een primeur. Zo kwamen we terecht  in de Hoegaardse Huisbrouwerij ’t Nieuwhuys. Jan en Mieke hadden al een tip van de sluier gelicht over hun uitbreidingsplannen, toen we hen interviewden over de Alpaïde, hun eerste succesnummer. Het brouwerskoppel leerde elkaar kennen in Zuid-Afrika, waar Jan voor South African Brewerys werkte. Terug in België vestigden ze zich in Hoegaarden, waar ze in hun vrije tijd café ’t Nieuwhuys openden in één van de oudste huizen van het dorp.

Stilstaan of vooruitgaan?
Het is in dat café dat Jan aan het brouwen slaat en de Alpaïde het levenslicht ziet. Deze donkere droge tripel van 9° is genoemd naar gravin Alpaïde, grondlegster van Hoegaarden, en balanceert tussen stout en trappist. Een goed gesmaakt bier wordt veel gevraagd, waardoor Jan en Mieke al vlug voor de keuze kwamen te staan: uitbreiden of stilstaan. Dat laatste was geen optie voor het koppel en ze kozen resoluut voor de uitbreiding.

Sesam open u
Donderdag 3 september is het eindelijk zo ver. Genodigden, pers en relaties zakken samen met Pierre Celis en Jean Blaute af naar Hoegaarden voor de opening van de nieuwe brouwerij. Jean spreekt het publiek toe en benadrukt dat hij bier, sinds zijn Tournée Générale, een warm hart toedraagt. Vervolgens drukt hij op een knop en als in een sprookje opent de poort zich om de lang voor het publiek verborgen schat in volle glorie te tonen.

Nieuw witbier voor Hoegaarden
Daarna staat ons nog een laatste verrassing te wachten. Voor deze gelegenheid werd een nieuw Hoegaards witbier gebrouwen, namelijk Huardis. Dit bier verwijst naar de stichting van Hoegaarden. Wanneer Jean Blaute de eer heeft om de eerste Huardis te tappen, zien we duidelijk dat hij beter kan drinken dan schenken. Pierre Celis, aanwezig met vrouw Juliette en dochter Christine, genoot zichtbaar.

De witte intense en smaakvolle Huardis beviel Pierre en bevestigde dat brouwer Jan goed werk had geleverd. Jan en Mieke hadden gedaan wat van hen werd verwacht, namelijk kwaliteit afleveren.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Café-brouwerij Nieuwhuys,  E.Ourystraat 2,  3320 Hoegaarden | T_+32_(0)16_81_71_64 | www.hoegaardsbier.be
Open op donderdag vrijdag en zaterdag vanaf 17 u | Op zondag vanaf 15 u

Foto’s: © Danny Van Tricht

Plaats een reactie